Artist

Åsa hade just medverkat i underhållningsprogrammet "Nygammalt", efter att ha blivit sveriges yngsta riksspelman på nyckelharpa genom tiderna vid 15 års ålder, då en man steg in i logen på Cirkus i Stockholm och presenterade sig som skivproducent på ett stort skivbolag.

-Jag vill spela in en skiva med dig.
Några månader senare, våren 1980, var skivan klar. "Åsa Jinder spelar nyckelharpa"

Åsa kallades underbarn och geni. Musiken trollbindande.

Efter den skivan har en rad produktioner följt. Efter att ha spelat in en rad skivor med traditionell folkmusik börjar Åsa komponera och 1986 kommer den första skivan med kompositioner "Hyllning till livet". Den följs av "Stilla ro och nära" 1988 då hon också spelar på Nobelfesten, samt "Men inom mig log hjärtat" , alla tre Grammisnominerades och med den sistnämnda erhöll Åsa årets Grammis för bästa folkmusikproduktion 1990.
 
1995 vinner Åsa med gruppen "Secret Garden" Eurovision song contest och medverkar på ett antal av "Secret Gardens" skivor. Samarbete med kompositören Rolf Lövland inleds, Åsa skriver svenska översättningar till hans låtar. Den mest kända är "You rase me up" som på svenska heter "Rör vid min själ". Sanna Nielsen sjöng in den första svenska tolkningen.
 
2001 producerar Åsa själv för första gången. "Folkmusik på Svenska" säljer både Guld (60.000 ex) och Platina (80.000 ex) Sången "Av längtan till dig" blir årets låt på svensktoppen efter 17 veckor på 1:aplats och Åsa erhåller en grammis. Lyssna;  "Av längtan till dig"
 
2002 tar Åsa efter att det fantastiska samarbetet med Cajsa-Stina Åkerström, som sjunger "Av längtan till dig" på "Folkmusik på svenska, beslutet att sjunga själv.
 
2005 sjunger Åsa för första gången mina texter själv på CD:n "Då rädslan tar farväl". Lyssna;  "Tala till mig utan ord"
 
2014 kommer "Tröst" med 11 sånger där Åsa skrivit och sjunger samtliga texter. Kompositionerna är till stor del gjorda av låtskrivaren Mathias Denneberg. Lyssna;  "Bara ditt hjärtas slag"
 
2016 firar Åsa 40 år som artist. Ger ut en singen "Vi har älskat länge nu" Lyssna;  "Vi har älskat länge nu" följt av en samlings-CD "Jubileum".
I februari förlänas Åsa av hans majestät konungen en medalj i 8:e storleken i högblått band för enastående insatser som riksspelman.
 
2017 ger Åsa ut en instrumental CD "Sommarsånger". Lyssna;  "I denna ljuva sommartid"
 
2018 "Av längtan till dig" har streamats över 14,500 000 gånger. "Jul jul strålande jul" drygt 1.000 000 gåner och  "Vi har älskat länge nu" drygt 500.000 gånger.  
 
2019 Åsa börjar tillsammans med Thomas Enroth att skriva en musikal som skall uruppföras 2021 i svenskfinland."Vänd om min längtan"
 
2020 Inleder Åsa ett musikalisk samarbete med Torgny "Kingen" Karlsson och turnerar under våren med konsertprogrammet "Från Fröding till Uggla". Turnen avslutas i mars pga pandemi.
 
2022 Åsa intervjuas i "Söndagsintervjun" i P1 och medverkar i "Allsång på skansen".
 
2023 Premiär på musikalen "Vänd om min längtan" i vilken Åsa skrivit samtliga sångtexter.
 
 
 
 
 
 
 


Tröst

1980-talet
Åsa Jinder spelar nyckelharpa Åsa Jinder och Svenska Låtkvintetten
1985
Hyllning till livet
Stilla ro och nära
Men inom mig log hjärtat
Tio år som riksspeleman
 

 

 

 
1990-talet
Dansa mig en glädje
Stilla jul
Och himmelen därtill
 
Samlade favoriter 1986-1995
Det är nu!
Åsa Jinders bästa
 
 
 
 
 
2000-talet
Åsa Jinder Folkmusik på svenska Tro, hopp & kärlek Tänk om människor kunde flyga
Stilla ro och nära 25 år som riksspelman Tala till mig utan ord Då rädslan tar farväl
En samling med Åsa Jinder